Στίβος (ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)
Ο στίβος είναι ένα άθλημα που αποτελείται από αγωνίσματα που περιλαμβάνουν τρέξιμο, άλμα, ρίψεις και βάδην.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Γενικά ο στίβος δεν μπορεί να έχει συνολικό μήκος μεγαλύτερο των 440 γυάρδων ή 402,34 μέτρων. Η διαμόρφωσή του περιλαμβάνει, κατ΄ έναντι μεταξύ τους, δύο ευθύγραμμα τμήματα και δύο καμπύλα καλούμενα “πέταλα” (βιράζ). Αυτός χωρίζεται σε 6 – 8 διαδρόμους, (κουλουάρ), που σημαίνονται με λευκές διαγραμμίσεις, πλάτους έκαστος 1,22 μ. – 1,25μ. Στη σύγχρονη εποχή ο στίβος φέρει επίστρωση από ειδικό βιομηχανικό ελαστομερές κεραμόχρωμο υλικό (τάπητα).
Αγωνίσματα στίβου
Επίσης με τον όρο στίβος χαρακτηρίζεται και το σύνολο των αγωνισμάτων, ειδικότερα του κλασικού αθλητισμού, που διεξάγονται στο χώρο αυτό και στον οποίο περιλαμβάνονται:
- Αγώνες δρόμου:
- αγώνες ταχύτητας
- αγώνες ημι-αντοχής (1 μίλι, κλπ)
- αγώνες αντοχής
- σκυταλοδρομίες
- αθλήματα ρίψεων (δισκοβολία–ακοντισμός–σφυροβολία–σφαιροβολία)
- άλματα (εις μήκος, εις ύψος)
- μικτά (δέκαθλο, πένταθλο, έπταθλο κλπ)
Τα αγωνίσματα
Τα αγωνίσματα του στίβου είναι γνωστά και σαν κλασικός αθλητισμός, μιας και τα περισσότερα έχουν ρίζες σε ανάλογα αθλήματα που διοργανώνονταν στην κλασική αρχαιότητα. Τα αγωνίσματα του κλασικού αθλητισμού ήταν αυτά που κυριαρχούσαν στην αρχαία εποχή και ιδιαίτερα στους πανελλήνιους αγώνες. Χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: στους δρόμους, τα άλματα και τις ρίψεις. Υπεύθυνος φορέας παγκοσμίως για θέματα στίβου είναι η Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) ενώ στην Ελλάδα τα ανάλογα θέματα διαχειρίζεται ο ΣΕΓΑΣ.
Δρόμοι
- Δρόμοι ταχύτητας (100μ. – 200μ.-400μ)
- Δρόμοι με εμπόδια (110μ – 400 ανδρών & 100μ 400μ γυναικών)
- Δρόμοι μεσαίων αποστάσεων (800μ – 1.500μ)
- 3000 μέτρα με φυσικά εμπόδια (στιπλ)
- Δρόμοι μεγάλων αποστάσεων (5.000μ – 10.000μ – μαραθώνιος: 42.195μ )
- Βάδην
- Σκυταλοδρομίες (4χ 100μ και 4χ 400 μ)
Άλματα
- Οριζόντια άλματα (άλμα σε μήκος και άλμα τριπλούν)
- Κάθετα άλματα (άλμα σε ύψος και άλμα επί κοντώ)
Τα άλματα βαθμολογούνται με 6 προσπάθειες στα οριζόντια και νικά ο αθλητής που έχει την υψηλότερη βαθμολογία, ενώ στα κάθετα οι αθλητές πραγματοποιούν συνεχώς άλματα μέχρι κάποιος να κάνει τρία άκυρα όπου και ολοκληρώνει τις προσπάθειές του.
Ρίψεις
Πηγή: Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια