10 πράγματα που δεν γνωρίζετε για την άσκηση
Μιλάμε συνέχεια για τα τεράστια οφέλη που έχει η τακτική γυμναστική στην υγεία μας. Με ποιον ακριβώς τρόπο μας τα προσφέρει;
Ποια είναι τα οφέλη της γυμναστικής που οφείλουμε να γνωρίζουμε; Αν έχουμε ξεκινήσει πρόσφατα κάποιο πλάνο γυμναστικής, ή αν ασκούμαστε ήδη τακτικά και θέλουμε να βρούμε τρόπους να βελτιωθούμε, υπάρχουν μερικές σημαντικές πληροφορίες που οφείλουμε να γνωρίζουμε.
Πρέπει να αλλάζουμε συχνά τον τρόπο γυμναστικής μας
Συμβαίνει πολύ συχνά: μένουμε πιστοί σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, προσέχουμε τι τρώμε, αλλά τα νούμερα στη ζυγαριά δεν πέφτουν. Το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται στο ότι είμαστε… υπερβολικά πιστοί στο πρόγραμμά μας. Οι μύες μας έχουν μνήμη και αν κάνουμε τις ίδιες ασκήσεις ξανά και ξανά, οι μύες μας γίνονται όλο και πιο ικανοί—στις συγκεκριμένες ασκήσεις. Με απλά λόγια, αφαιρούμε εντελώς την ιδέα της πρόκλησης από την άσκηση. Για αυτό τον λόγο πρέπει να κάνουμε συχνές αλλαγές στο πρόγραμμα, και να αυξάνουμε την ένταση και την δυσκολία.
Τρώμε ανάλογα με την γυμναστική μας
Είναι συχνό debate το αν πρέπει να τρώμε πριν την γυμναστική ή μετά. Η απάντηση έχει να κάνει με τους στόχους που έχουμε θέσει. Αν ο σκοπός μας είναι η έντονη γυμναστική, υψηλής έντασης, πρέπει να φάμε προηγουμένως, για να δώσουμε καύσιμα στους μύες μας. Αν ο σκοπός μας είναι να χάσουμε κιλά, καλύτερα να φάμε μετά την γυμναστική, καθώς θα κάψουμε το περιττό μας λίπος ευκολότερα με άδειο στομάχι. Από την άλλη, αν γυμναστούμε με άδειο στομάχι, υπάρχει πιθανότητα μετά να νιώσουμε ναυτία. Ίσως μια μέση οδός είναι να φάμε ένα ελαφρύ σνακ, να γυμναστούμε, και έπειτα να καταναλώσουμε το κανονικό μας γεύμα. Πάντως, είτε φάμε είτε όχι, είναι σημαντικό να πίνουμε πολύ νερό!
Η άσκηση μας γεμίζει με περισσότερη ενέργεια
Τέλος πια στην δικαιολογία “Είμαι πολύ κουρασμένος/η για να κάνω γυμναστική”! Για την ακρίβεια, αν σηκωθούμε λίγο νωρίτερα το πρωί, για μισή ώρα γυμναστικής πριν ξεκινήσουμε την μέρα μας, θα έχουμε ακόμα περισσότερη ενέργεια αργότερα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό; Η άσκηση κάνει το σώμα να εκκρίνει ενδορφίνες, ορμόνες που ανεβάζουν τη διάθεση, στο αίμα. Μία από τις δράσεις των ενδορφινών είναι να μας γεμίζουν ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας.
Η άσκηση ενισχύει την καρδιά
Όχι μόνο μας γεμίζει ενέργεια, αλλά η γυμναστική μπορεί να κάνει την καρδιά μας πιο δυνατή. Και αυτό είναι λογικό, αν σκεφτούμε ότι η καρδιά είναι μυς—όσο περισσότερο την ασκούμε, τόσο σωστότερα θα λειτουργεί. Που σημαίνει ότι θα στέλνει περισσότερο αίμα με κάθε χτύπο, μεταφέροντας οξυγόνο με ταχύτερο ρυθμό στο σώμα. Επιπλέον, όσο πιο δυνατή είναι η καρδιά μας, τόσο χαμηλότερος είναι ο καρδιακός παλμός μας ενώ βρισκόμαστε σε ανάπαυση.
Η μουσική – όντως – βοηθάει
Όταν βλέπετε κόσμο να γυμνάζεται ακούγοντας μουσική, εμπιστευθείτε τους. Το να ακούμε δυναμική, χαρούμενη μουσική ενώ γυμναζόμαστε πιστεύεται ότι μπορεί να καλυτερεύσει και το πρόγραμμά μας, αλλά και τα οφέλη που καρπωνόμαστε. Αυτό συμβαίνει επειδή η μουσική καταφέρνει όντως να “κινήσει” το σώμα – το σώμα, δηλαδή, αντιλαμβάνεται τη μουσική και απλά δεν μπορεί να μείνει ακίνητο. Επιπλέον, η μουσική αποσπά την προσοχή, βοηθώντας μας να αυξήσουμε την αντοχή μας, καθώς συγκεντρωνόμαστε σε αυτό που ακούμε, και όχι στην κόπωση που μας προκαλεί η άσκηση. Φτιάξτε, λοιπόν, μια playlist με τα αγαπημένα σας δυναμικά κομμάτια!
Οι διατάσεις δεν προλαμβάνουν τους τραυματισμούς
Έχουμε σίγουρα ακούσει ότι πρέπει να κάνουμε διατάσεις προτού ξεκινήσουμε την γυμναστική, έτσι ώστε να αποφύγουμε τους τραυματισμούς. Νέα στοιχεία, όμως, δείχνουν ότι οι στατικές διατάσεις μπορούν να είναι και επικίνδυνες. Ένα παράδειγμα στατικής διάτασης είναι όταν σκύβουμε, προσπαθώντας να ακουμπήσουμε τα δάχτυλα των ποδιών. Το να κάνουμε στατικές διατάσεις για περισσότερο από ένα λεπτό μπορεί να βλάψει τις επιδόσεις μας και να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Αντί για διατάσεις, μπορούμε να “ζεσταθούμε” με ελαφριά αερόβια άσκηση, όπως περπάτημα, χορό ή περπάτημα σημειωτόν για τέσσερα με πέντε λεπτά. Και, φυσικά, μετά την γυμναστική, είναι σημαντική η περίοδος της χαλάρωσης.
Τα προγράμματα υψηλής έντασης είναι εξίσου αποτελεσματικά
Ίσως πιστεύετε ότι αν δεν προλαβαίνετε να κάνετε γυμναστική για τουλάχιστον μία ώρα, δεν αξίζει τον κόπο. Σας έχουμε καλά νέα: τα μικρά sessions γυμναστικής υψηλής έντασης, με μικρά διαλείμματα ξεκούρασης μπορεί να είναι εξίσου (αν όχι και περισσότερο) αποτελεσματικά από τις ασκήσεις αντοχής. Άρα, μπορείτε να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας στις προτιμήσεις σας και το πόσο χρόνο έχετε στην διάθεσή σας.
Το σώμα μας προσαρμόζεται στο κρύο
Ορίστε ένα θετικό του να έχουμε (πολύ) λίγο περιττό λίπος: προστατεύει το σώμα μας καλύτερα από το κρύο. Άσχετα, πάντως, από το βάρος μας και το σωματικό μας λίπος, μπορούμε να γυμναστούμε έξω στο κρύο, αρκεί να προφυλάξουμε το σώμα μας κατάλληλα, με αρκετά στρώματα ρουχισμού, τα οποία παγιδεύουν αέρα και μας διατηρούν πιο ζεστούς. Όταν βρισκόμαστε στο κρύο, το αίμα μετακινείται προς το κέντρο του σώματος, για να διατηρήσει τα εσωτερικά μας όργανα ασφαλή και ζεστά.
Η γυμναστική διατηρεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυρό
Ακόμα ένας λόγος να γυμναζόμαστε τακτικά. Περισσότερη γυμναστική σημαίνει λιγότερα κρυολογήματα. Σύμφωνα με μελέτες, μετά τη γυμναστική το σώμα μας παράγει περισσότερα αντισώματα που καταπολεμούν τους… εισβολείς, όπως τα βακτήρια και τους ιούς. Λίγες ώρες μετά την γυμναστική, το σώμα μας επιστρέφει στα φυσιολογικά του, αλλά όσο περισσότερο γυμναζόμαστε, τόσο περισσότερο κυκλοφορούν τα αντισώματα αυτά μέσα στον οργανισμό.
Δεν μπορούμε να χάσουμε βάρος από μια συγκεκριμένη περιοχή
Όσο και αν θέλουμε να το πιστεύουμε, είναι αδύνατο να χάσουμε βάρος από μια συγκεκριμένη περιοχή, είτε είναι το στομάχι, οι γοφοί ή οι γλουτοί. Ακόμα και αν η γυμναστική που κάνουμε στοχεύει στην περιοχή που μας ενδιαφέρει. Όταν χάνουμε βάρος, το σώμα – κατά κάποιο τρόπο – αποφασίζει από πού θα αφαιρεθεί. Τις περισσότερες φορές, θα χάσουμε βάρος από την περιοχή που πήραμε την τελευταία φορά. Πάντως, οι ασκήσεις που έχουν να κάνουν με τους κοιλιακούς και τους μηρούς, παρουσιάζουν ένα επιπλέον bonus: όταν γυμνάζονται αυτοί οι μύες, το δέρμα γύρω τους χαλαρώνει λιγότερο, κάνοντάς μας να φαινόμαστε πιο αδύνατοι σε εκείνες τις περιοχές.
Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
Πηγή: iatronet.gr